Stackars Sverige!

Thursday 22 May 2008

Dumhet vs. okunskap

Man kan vara dum och okunning, man kan vara dum utan att vara okunnig, och man kan vara okunnig utan att vara dum. Medan jag gärna idiotförklarar föräldrar, vill jag inte göra detsamma med Aftonbladets Karin Ahlborg som tycker att maten skulle bli billigare ju närmre stängningsdags det är!

Istället vill jag upplysa henne (och andra som läser detta). Hon jämför med att flygbolagen rear ut stolar hellre än att låta dem gå tomma. Det bygger på en mycket noggrann planering ett år i förväg, om hur många stolar man vill sälja till vilka priser för att tjäna så mycket som möjligt per avgång. Flygbolagen har länge vetat att det inte funkar bra med sista minuten-rea, eftersom folk helt enkelt inte bokar i god tid utan väntar ut avgången, i hopp att få ett vrakpris. Så det finns inga intäkter för att täcka de fasta kostnaderna, bara den extra "grädden på moset" som en annars tom stol skulle bidra med. Men inte ens Ryanair kan överleva på att sälja alla sina biljetter för 1 krona!

Charterbolagen, som har ett helt annat upplägg, har också fattat detta och rear hellre ut stolar om man bokar minst ett halvår i förväg. Ibland kan det vara bättre i längden att offra lite intäkter för att inte hela affärsmodellen ska gå under.

Så säg inte att alla vinner på det! OK resenären får en billig biljett, men flygbolaget går med förlust. Vilket i förlängningen innebär konkurs, arbetslöshet, färre valmöjligheter och HÖGRE priser p g a minskad konkurrens. Minns ni hur mycket SAS tog betalt när det inte fanns X2000, Sterling och Ryanair??

Så vad som skulle hända i Fru Ahlborgs scenario är att butikerna skulle vara packade med folk fem i stängningsdags, som skulle slåss med näbbar och klor för att få lite korv några kronor billigare! Underskatta inte människors girighet, det är en mycket stark drivkraft. Så butikerna skulle låta bli att ha öppet hela dagen, och bara öppna någon timma på kvällen för en total huggsexa på liv och död. Skulle Fru Ahlborg vilja deltaga i en sådan? Om inte butiken kan tjäna pengar på fullprisvaror skulle de inte ha råd att ha öppet lika länge som nu (arbetslöshet igen), och vi skulle tvingas att köpa det som fanns kvar i butiken, istället för det vi ville ha. Nog för att Sverige ofta beter sig som en kommunistdiktatur, men det här kan väl ändå inte vara hur vi vill att landet ska utvecklas?

Varje affär måste naturligtvis själv få bestämma hur de vill göra med sina utgående varor. Det är inget som Karin Ahlborg eller någon annan kund ska lägga sig i, eftersom de inte har någon aning om grundläggande företagsekonomi. Det är typiskt egoistiskt tänkande. "Jag tycker faktiskt att x ska vara gratis" är en vanlig kommentar ur svensken mun, som vant sig vid att det mesta i vårt land faktiskt är gratis, tack vare våra höga skatter. Ja men det måste alltid finnas nån som betalar för det. Du får tycka vad du vill, jag tycker faktiskt att jorden borde vara platt och att det alltid skulle vara sommar i Sverige, men ibland är det bättre att tiga och bli betraktad som idiot, än att öppna munnen och bevisa det.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home